Mia Munteanu

Din piață în bucătărie: cremă de napi

Mia Munteanu
Din piață în bucătărie: cremă de napi

Cea mai așteptată zi din săptămână? Duminica. Îmi iau sacoșa din bumbac, mă urc pe trotinetă și dau o fugă până-n Piața Obor. Salut fiecare mamaie încă de la intrare, mă așteaptă cu legăturile de pătrunjel legate cu ață neagră, morcovi mici și mari, ceapă verde și alte verdețuri. În stanga mai auzi câte un domn care negociază 20, 30, 50 de bani, în dreapta cineva de la o altă tarabă te invită să cumperi 3 salate la 10 lei. Așa-i în piață. Iubesc piața.

În fiecare weekend, tarabele vânzâtorilor din piețele de cartier sunt un curcubeu de culori și o invitație la masă. Roșii grase și dolofane, castraveți cu floare în vârf, macriș, busuioc proaspăt și leurdă, câte și mai câte. Însă, chiar dacă locuim într-un oraș cu 4 anotimpuri, cred că am uitat să ne bucurăm de lucrurile simple, precum mersul la piață sau duminicile petrecute în tihnă. “Hygge” ar spune danezii, “minimalist living” ar spune americanii, “trăiește în prezent” ar spune budiștii, adică bucuria de a fi, de a trăi. Pentru mine, să te bucuri de lucrurile simple înseamnă să mergi în piață. Să-ți alegi ce vrei, în ritmul tău. Iar apoi, să te întorci acasă cu sacoșile pline. Aici incepe aventura.

Ce gătim astăzi? Supă cremă de napi. Tocmai primisem două mâini generoase de napi, din grădina unei prietene, tocmai din Suceava, pe care i-am gătit alături de alte legume la fel de proaspete, pe care le-am ales din piață. Rezultatul? O cremă absolut delicioasă și hrănitoare. Complicat de gătit? Deloc. Dragă cititorule, tu deja știi că mie îmi place să gătesc simplu.

Ingrediente, supă cremă de napi:

 • 5-8 bucăți de napi

 • 1 morcov

 • 1 cartof

 • 1 rădăcină de pătrunjel

 • două felii mici de ghimbir

 • un pic de usturoi

 • caju mărunțit

 • sare

 • piper

 • un vârf de turmeric praf

 • ulei de măsline

 • fresh cut verdeață

Mod de preparare:

 • fierbi legume;

 • toate legumele: le pui în blender (i luv my Beko: pentru supe creme și smoothies), tot în blender adaugi o lingură de ulei de măsline, vârf de sare, piper și turmeric, apoi fresh cut verdeață (pătrunjel sau coriandru), ghimbir și usturoi fresh.

Și gata. Poți adăuga microplante, mai ales că acum găsești și-n Mega și nu mai e nevoie să le comanzi online.

Îți mai spun un secret: napii sunt super fun, îi poți consuma cruzi, în salate (au gust asemănător cu gulia) sau îi poți face “cartofi prăjiți”, îi poți adăuga și în cuptor și poți face chipsuri cranț cu oregano și boia dulce.

Ah, ce bun! Fiecare bucătărie e diferită, dar mâncarea n-ar trebui să fie niciodată plictisitoare. Să mănânci sănătos e accesibil și fun, really. Nu trebuie să fii chef și nici să-ncepi să gătești sofisticat.

Last advice: încearcă să fii deschis la gusturi și idei noi. That simple. Și dacă tot vorbim de idei noi pe care ai putea să le experimentezi în propria bucătărie, săptămâna asta îmi propun să lansez o provocare prietenilor mei de pe Facebook (care, la fel ca și tine, nu au prea mult timp pentru rețete complicate): câștigă un Power Blender Pro Welness de la Beko ca să-ți iasă cele mai fine creme, yum.

👉 find your style: descoperi ce fel de bucătărie ți se potrivește, completezi quiz-ul Beko: aici

👉 după ce ai completat quiz-ul, ai două butoane active, poți selecta ce buton dorești (Share on Facebook sau Copy link), apoi adaugi comentariu la acest Facebook post cu rezultatul tău: https://www.facebook.com/100001076190055/posts/2281080685271116?sfns=mo

Iar la sfârșit de săptămână, prin tragere la sorți, voi alege un #foodlover, adică un câștigător pe care îl voi comunica în newsfeed. Exact, tot la mine pe pagină. Baftă! Și mergi mai des la piață 🙏

Supă cremă de napi_Mia Munteanu_The Nature Project_5.JPG
Supă cremă de napi_Mia Munteanu_The Nature Project_1.JPG
Supă cremă de napi_Mia Munteanu_The Nature Project_3.JPG
Radacinoase piata_The Nature Project.jpg
Taraba cu cea mai bună selecție de salate, Piața Obor: kale și mangold găsești doar aici. Domnul din fotografie are tarabă în prima hală.

Taraba cu cea mai bună selecție de salate, Piața Obor: kale și mangold găsești doar aici. Domnul din fotografie are tarabă în prima hală.

Salată Piata Obor_The Nature Project.JPG
Ardei piata Obor_The Nature Project.JPG

Mia este ninja manager la Mark si cofondator Yoga City. Terenul ei de joaca sunt deadline-urile si brief-urile de zi cu zi. Intre strategie si solutii de marketing, nicio zi nu seamana cu alta. Uneori pe platoul de filmare, alteori in brainstorming-uri cu echipa de creatie, biroul Miei este oriunde exista conexiune buna la Internet. In timpul liber incearca sa schimbe orasul prin proiecte curajoase si sanatoase: de la idei de business noi la coordonarea unor start-up-uri si initiative locale.