cityMia Munteanu

Dinner Stories: felii de viață

cityMia Munteanu
Dinner Stories: felii de viață

Mai dulce, sau mai sărat, super spicy sau deloc piperat, fiecare are propria felie de viață. Mesele bune ne aduc împreună, oricât de diferiți am fi.

Pe 29 iunie, împreună cu prietena și partenera mea de proiect, Veronica, am organizat Dinner Stories. În episoadele trecute de pe blog, vă povesteam despre inițativa noastră de a încuraja mesele calde pe care le poate pregăti oricine în propria bucătărie.  În cele patru ediții, am chemat la masă pofticioși de pretutindeni și ne-am făcut prieteni noi. Strigarea o facem mereu online, iar articolele noastre aterizează într-un birou, într-o sufragerie sau în briza mării, adică oriunde există o conexiune bună la 'net. Curioșii se înregistrează, iar noi gătim apoi pentru 10 persoane pe care nu le cunoaștem, pe care nu le-am întâlnit niciodată, într-un apartament în care nu am mai fost și în care nu știm dacă vom mai ajunge prea curând.

Aici, descoperim poveștile de viață ale celor care își doresc să înceapă un stil de viață sănătos, însă nu au resursele sau know how-ul aplicat pe care noi îl avem.

Invitații noștri sunt foarte diferiți, îar ceea ce mă surprinde cu adevărat este bucuria și dorință de a împărtăși. We share food, thoughts, ideas, we share stories. 

Întodeauna am crezut în poveștile care se adună în jurul mesei și îmi amintesc încă din copilărie de cele pe care le pregăteau ai mei. Iar mama, oh săraca mamă, cum ținea ea minte toate gusturile noastre, mie îmi plăcea ciorba de legume, iar castronul era plin ochi cu cartofi, morcovi, dovlecel și mult pătrunjel, avea ea grijă. 

Frati-miu era (și încă este) înnebunit după aripioarele de pui, pentru carnea fragedă dintre cele două oase mici care seamănă cu o furcă și pe care o rupeam în două ca să aflăm cine-i norocosul care rămâne cu osul cel mai mare în mână, iar în acest timp, Nea' Vasile, tatăl meu vitreg, se lupta cu 3 ardei iuți, luându-i foc buzele.

Și uite așa, chiar dacă gusturile noastre erau și încă sunt atât de diferite, ne găseam totuși timp pentru a petrece împreună cel puțin o masă pe săptămânâ. Ne trăgeam de urechi, mai în glumă, mai în serios, dar uitam de toate și timp de câteva ore să ne bucurăm că suntem împreună.

Eu cred în bucuria de a fi la masă, a fi parte din poveste, ne conectăm la natura noastră interioară și la micile lucruri care contează cu adevărat. Astăzi, am pierdut această legătură, suntem mai degrabă conectați la telefoane care ne aduc mâncarea la doar un click distanță, iar cina este de cele mai bune ori un delivery de la cea mai bună crâșmă din oraș.

"Ai noștri" sunt acum prietenii, colegii și oamenii alături de care ne petrecem o mare parte din zi. Avem familii extinse, ceea ce este minunat, dar am uitat să fim împreună și mai ales, am uitat să dăm timp mersului la piață sau mâncării de pe foc. Să faci o pită de casă durează, dar zâmbetul pe care îl văd pe fețele celor din jur, merită efortul de a coace într-un august care te topește încă de cum deschizi geamul.

La Dinner Stories gătim noi pentru tine și cumva îmi place să cred că pentru o seară, ești și suntem parte din familie. Hai să-i cunoști pe cei care ne-au vizitat ediția trecută.

Raisa este medic estetician, iar Dana, prietena ei, lucrează în resurse umane, freelancer. A călătorit mări și țări distanță iar la cei 30 și un pic de ani, mărturișește cu entuziasm că îi place ceea ce face și că singura parte din lume pe care nu a vizitat-o este Antarctica. Uau. 

Maria este antreprenor de succes și mamă a unei fete care se pregătește să preia afacerea familiei, un business stabil care exportă carne de vită în toată Europa. What a great story.

Robert reprezintă Asociația Inima Copiilor și alături de colegii lui a reușit să construiască și să modernizeze cea mai performantă secție de terapie intensivă și cardiochirugie pediatrică din România, la Spitalul Marie Curie, unde doctori mari operează aici copii pentru o a doua șansă la viață.

Paula este young creative, lucrează într-o agenție de publicitate. O zi din viața ei este ca un rollercoaster, brainstormings, meetings, deadline-uri și o agendă infinită de responsabilități.

Iar dacă am fi să povestim despre Irina, atunci toate hashtagurile ar spune asta: #fructedemare #portugalia #port #freshfromthesea. Irina este managerul restaurantului Dancing Lobster și ne-a povestit despre cum arată o zi obișnuită la birou atunci când negociezi cu pescari din port a căror captură este atât de diferită de la o zi la alta.

În lumina reflectoarelor este și povestea Mihaelei de la Legume Fericite, adică morcovi, dovlecei, castraveți, kale și tot ce are natura mai bun, crescute doar cu "soare, apă și iubire", așa cum spune Miha. În grădina lor găsești de toate, dar numai ea știe cât de greu este să ai grijă de pământ atunci când întreagă producție depinde de cât de bună sau nu este vremea, de cât de blândă sau nu este natura. Și uneori natura nu este blândă, apar invazii de gândaci de colorado sau alți dăunători pe care nu îi poți elimina așa cum se întâmplă în agricultura industrială și uite așa poți pierde o muncă de o vară, în doar o singură seară.

Roșiile grase, căpșunele cu gust de copilărie și porumbul cu bob galben și sănătos, ajung la noi în bucătărie, în ziua în care urmează să gătim, iar Mihaela le culege chiar în dimineața cinei.

Dinner Stories înseamnă de fapt mai puține vizite la supermarket, mai multe în grădini adevărate = ❤

Îmi propun ca la fiecare întâlnire offline pe care o avem, să descoperim împreună felii de viață. Next dinner? Are loc pe 22 august, join us, info aici. Dar până atunci, te invit să răsfoiești albumul foto de la ultima noastră cină, just scroll down and enjoy the journey. 🏄

Atenție: informațiile de mai jos pot conține urme serioase de poftă, apetit și imaginație, iar în cazul în care îți dorești să pregătești și tu acasă rețele din meniul Dinner Stories, tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de la sfârșitul acestui articol, iar eu îți voi trimite bookletul digital care conține lista de ingrediente, modul de preparare și recomandările pentru coșul de cumpărături. How awesome is that? Hell ya.

🍉The Creative Cook: Veronica Constantinescu.

🍋 Food styling & photography: Mia Munteanu.

Our healthy friends: Domeniul BogdanVivre, Legume FericiteSolarisArtizanii by Demetra Organic BakeryMicrogreensDegusteria FrancescafrufruCooperativa frufru. 🙏

Our super venue: AirInvest. ♥

Meniul #dinnerstories: 

1. Bol cu linte neagră, cartofi dulci, sfeclă, mere, susan negru, goji și ginger tahini.

2. Nachos cu sos cheese caju homemade și verdețuri din grădină.

3. Mexican falafel bites, ardei copt și alte #amazing ingrediente.

4. Mexican buddha bowl: quinoa, avocado, fasole neagră, roșii din grădină și porumb proaspăt, fiert.

5. Veggie avocado quesadillas din lipii homemade crescute cu maia, cu sos de roșii uscate și legume culese din grădină în aceeași zi, din agricultură organică.

6. Ciocolove: desert din cremă de ciocolată pregătită în casă, zmeură din grădina unui producător local (nu din supermarket), mentă proaspătă ruptă din grădină în aceeași zi și fulgi mari de cocos.

+ Selecție de vinuri rose și alb din agricultură ecologică, Domeniul BogdanAll I Need cold tea, Mate tea și limonadă de la #cooperativafrufru.

Ingredientele provin din agricultură organică sau din România, precum piețe sau mici furnizori. Nu folosim zahăr sau alte ingrediente produse la nivel industrial, totul este pregătit în bucătăria noastră, în aceeași zi.

Numele tău *
Numele tău
Dinner Stories_1.JPG
Dinner Stories_2.JPG
Salad bowl_DinnerStories.JPG
Dinner Stories_3 Cooperativa FRUFRU.JPG
Budha bowl_Dinner Stories.JPG
Quesadillas vegetariana microplante porumb_Dinner Stories.JPG
Dinner Stories4_Degusteria Francesca masline.JPG
Hummus_summer salad_Dinner Stories.JPG
Budha Bowl Vegetarian Salad_Dinner Stories.JPG
Domeniul Bogdan_vin biodinamic_Dinner Stories.JPG
Vegan cake_Dinner Stories.JPG
Dinner Stories5_Degusteria Francesca masline Italia.JPG
Falafel hummus microplante_The Nature Project.JPG
Sos caju_DinnerStories.JPG
Domeniul Bogdan_vin alb bio_Dinner Stories.JPG
Healthy sweet_cacao_DinnerStories.JPG

Mia este ninja manager la Mark si cofondator Yoga City. Terenul ei de joaca sunt deadline-urile si brief-urile de zi cu zi. Intre strategie si solutii de marketing, nicio zi nu seamana cu alta. Uneori pe platoul de filmare, alteori in brainstorming-uri cu echipa de creatie, biroul Miei este oriunde exista conexiune buna la Internet. In timpul liber incearca sa schimbe orasul prin proiecte curajoase si sanatoase: de la idei de business noi la coordonarea unor start-up-uri si initiative locale.