Mia Munteanu

Călătorii culinare: Roma

Mia Munteanu
Călătorii culinare: Roma

Roma. Străduțe mici și înguste, fețe de masă în carouri, gablonțuri vechi și noi, pisici roșcate în intersecții aglomerate și niciun zgârie nor.

 Un oraș pitic, Roma este un colț de istorie la fiecare pas. Cu ghiozdanul în spate și pentru a treia oară în acest oraș, povestea mea începe în aeroport alături de mama.

 Eu? O creatură extrem de conectată la listele infinite despre locurile pe care le poți vizita în Roma sau cafenelele unde ai să găsești the best #espresso in the world.

Mama? O blondă cu șuvițe roz (așa se poartă, mă anunță ea zâmbind) undeva pe la vreo 60 de ani, curioasă și gata să se aventureze la cel puțin 20.000 de pași zilnic, într-una dintre cele mai aglomerate capitale din Europa.

Ne-am închiriat un apartament pe AirBNB, iar timp de o săptămână am reinventat în bucătăria noastră rețetele de paste pe care le știam. Cu prosciutto crudo și porcini, parmigiano și burata, cu mult busuioc și suc de roșii, ne petreceam fiecare seară descoperind un dolce far niente în ritmul nostru, cel al cinelor #homemade însoțite de-un roșu sec.

N-am să-ți povestesc despre Collosseum, nici măcar despre Basilica San Paolo. Cu siguranță, n-am să-ți spun nici despre vechiul oraș și nici despre Pantheon sau Piazza di Spagnia. Sigur, le-am vizitat pe toate și sigur că ne-au cucerit, dar nu asta e ideea. N-am să-ți zic despre prima gelaterie din Roma unde ai să găsești cea mai bună înghețată, dar dacă tot am ajuns aici, take a pen and write it down: Giolitti.

Am să-ți povestesc despre pepperoni, vinete subțiri și mov, pomodori galbene, verzi și negre, paste făcute în casă și încă ceva: curiozitatea de a descoperi bucătăria italiană #likealocal. Îmi place să locuiesc într-un oraș nou, să merg cu metroul sau să alerg după autobuz, să mă-ntorc acasă devreme, așa cum aș face într-o zi obișnuită de birou. Iar aici, să mă retrag în bucătărie. First thing to do on my list? Piața.

Am vizitat prima piață din Roma și am reinterpetat meniul unui restaurant pe care l-am descoperit pe Via del Corso, celebra stradă înconjurată de experimente culinare și tradiții locale. Iar acum, vreau să împărtășesc cu tine nu doar colecția mea #instapictures ci și rețeta pastelor de care am să-mi amintesc mereu.

Fresh Pasta & Porcini Raw Salad

Ingrediente paste: 4 porții

  • fresh pasta, 500 g

  • ardei galben gras, 1 buc

  • prosciutto crudo, 6 felii

  • porcini, 6 buc mari și grase

  • roșii uscate, 1 borcan mic

  • usturoi, 3 căței mari

  • ulei de măsline, cât simți

  • pătrunjel, câteva fire

  • sare 

Mod de preparare:

  • fierbi pastele, 8 minute aprox

  • în acest timp, separat, într-o tigaie pregătești usturoiul și ardeiul gras, tras în tigaie

  • în altă tigaie tragi ciupercile, până când scade apa și sunt din ce în ce mai uscate, dar nu foarte uscate

  • tai felii mici porțiile de prosciutto

  • tai pătrunjelul mic mic

  • strecori pastele după ce le fierbi, le clătești cu apă rece, le scurgi bine de apă, apoi tragi pastele în tigaie cu puțin ulei de măsline și toate celelalte #superyum ingrediente

Ingrediente salată

  • mix salate

  • porcini fresh

  • fenicul

  • busuioc frunze, multe

  • sucul de la o lamâie

  • ulei de măsline

  • sare

Bucharest local insights

  • paste proaspete găsești la Băcănia Veche

  • prosciutto crudo proaspăt, roșii uscate și ulei de măsline de la local farmers găsești la Degusteria Francesca

  • porcini am găsit pe acest site, dar încă n-am comandat, ar putea fi o alternativă locală la ciupercile pe care le-am descoperit în Roma

  • mixuri interesante de salate găsești la Pukka Food, în Amzei

Eat in rome_paste cu porcini si prosciuto.JPG
Porcini_reteta paste fresh.JPG
Porcini.JPG
Paste proaspete cu fenicul si ciuperci.JPG
Mix salata cu fenicul porcini si busuioc.JPG
Paste cu porcini prosciuto crudo ardei gras si usturoi.JPG
Fresh paste sanatoase reteta.JPG

Mercato Trionfale este cea mai veche piață din Roma: “Mercato Trionfale first opened outside of Vatican City and on the edge of Rome in the late 1800s. This makes it one of the oldest neighborhood markets (mercati rionali) in the city.

As the Prati neighborhood grew, the market moved to Via Andrea Doria in the 1930s. The stalls received permits to set up and sell along the sides of the wide street. Finally, Mercato Trionfale moved indoors in 2009. Its more than 200 stalls are now housed inside a new concrete and glass building.

Paste proaspete si sanatoase.JPG

It is also one of the few markets that occasionally stays open late. Most neighborhood markets in Rome are open from about 8 am – 2 pm Monday through Friday, and this is also the case for Mercato Trionfale. However, the market stays open until 7 pm on Tuesdays and Fridays. This makes it a fantastic option for students or workers who have a hard time doing their shopping on weekday mornings.

Whenever I go to Mercato Trionfale, I make sure to stop by Stand 102, which sells excellent porchetta (roast pork) from Arricia.” (mai multe despre piață aici).

Rodii Mercato Rome.jpg
Rosii piata_Roma.JPG
Peperoni_Roma.JPG
Vinete si castravete amar_Piata Roma.JPG
Pomodori_piata Roma.JPG
Piata_Roma.JPG
Piazza di Spagna_Rome.jpg
Travel_Roma.jpg
Healthy brunch pranz in parc_Roma.JPG

Mia este ninja manager la Mark si cofondator Yoga City. Terenul ei de joaca sunt deadline-urile si brief-urile de zi cu zi. Intre strategie si solutii de marketing, nicio zi nu seamana cu alta. Uneori pe platoul de filmare, alteori in brainstorming-uri cu echipa de creatie, biroul Miei este oriunde exista conexiune buna la Internet. In timpul liber incearca sa schimbe orasul prin proiecte curajoase si sanatoase: de la idei de business noi la coordonarea unor start-up-uri si initiative locale.