sub 30Mia Munteanu

Project: breakfast

sub 30Mia Munteanu
Project: breakfast

Micul dejun. Masa cea mai importantă din zi și totuși alegi să sari peste ea. Nu ai timp. Ești grăbit. Trebuie să ajungi la birou. E luni, sau poate marți sau poate vineri și încă nu ai reușit să te aduni.

Am fost în locul tău. În spatele acestei tastaturi se ascunde o tânără îndrăgostită de job-ul ei. Lucrez într-o agenție de publicitate, iar orele peste program sunt sinonim cu "nu am timp". Nu am timp pentru mic dejun, nu am timp pentru pasiuni, nu am timp pentru sunat părinți, în cele din urmă nu am timp pentru mine. Been there, done that. Am bifat orice scuză ți-ar putea veni acum în minte, în timp ce citești aceste rânduri.

Așa că, unul dintre motivele pentru care am lansat The Nature Project este pentru a ajunge la voi, cititori de pretutindeni care caută soluții simple la vieți complicate.

Micul dejun este startul tău. Boost-ul tău. Motorul zilei pe care urmează să o ai. Bateria de rezervă atunci când notificările și deadline-urile te lovesc în inbox. Hai să căutăm împreună idei.

Ai 15 minute? Rapid. Nutritiv. Hrănitor. Bogat. Complet. 

Ingrediente

  • untură de mangaliță sau ulei de floare soarelui
  • pâine din făină integrală cu maia și semințe de in (sau oricare altă pâine care îți place)
  • 1 ou
  • ceapă verde
  • muștar
  • ardei galben (sau oricare altă legumă pe care o ai în frigider)
  • roșii (sau castravete)
  • parmigiano, cât vrei tu
  • o mână de pătrunjel
  • o mână de caju
  • ulei de măsline
  • lămâie
  • 750 ml apă plată
  • linguriță de miere
  • vârf de scorțișoară
  • strop de sare
  • ierburi de provence

Mod de preparare

1. Oul: într-o tigaie încingi puțină untură de mangaliță (sau ulei de floare soarelui) și prăjești oul; deasupra arunci o mână de ceapă verde tocată mărunt. Pe o felie de pâine întinzi puțin muștar, pui oul pe care îl iei din tigaie pe această felie de pâine, razi parmezan pe deasupra.

2. Salata: tai ardeiul gras în cubulețe mici, toci pătrunjelul, adaugi ulei de măsline, un strop de lămâie și un vârf de sare. Alături așezi niște roșii sau castraveți sau oricare altă legumă care îți place.

3. Laptele de caju: lași o mână de caju la hidratat cu o jumătate de oră înainte sau cu o seară înainte sau deloc (your choice) și adaugi în blender această mână de caju împreună cu 750 de ml de apă plată rece; pornești blenderul pentru 3-4 minute; adaugi o lingură de miere, un vârf de scorțișoară, un strop de sare, gata laptele.


Te încurajez să nu cumperi lapte de caju din supermarket. De ce? Conține 3% semințe de caju, restul de 97% sunt soluții compuse care susțin termenul de valabilitate. O cutie de lapte vegetal costă 13 lei și are 1 litru, în timp ce acasă poți să obții aceeași cantitate cu aproximativ 2 lei. Laptele din supermarket are gust de caju, în timp ce laptele tău de acasă este făcut numai din caju. Atât de simplu.


Good to know

  • aleg să folosesc untura de mangaliță atunci când gătesc prăjeli, are un gust netru și o cumpăr dintr-o fermă organică

  • de cele mai multe ori aleg să pregătesc laptele de caju la început de săptămână sau în weekend, îmi fac 2 litri pe care îi pun într-o sticlă la frigider, așa economisesc timp pentru mai multe dimineți ce urmează, îl consum ca atare sau îl folosesc la cereale

  • încerc pe cât de mult posibil să cumpăr ouă organice sau din gospodării care cresc găinile în ritmul vieții obișnuit și nu în regim accelerat așa cum se întâmplă în fermele de creștere și de îngrășare

  • muștarul este preparat în casă de către Mihaela de la Food Fairy, un borcan îmi ajunge mai bine de o lună, comand online

  • aleg întodeauna pâine din făină integrală, am abonament lunar, așa că nu trebuie să îmi fac griji că trebuie să merg la cumpărături, pâinea ajunge la birou în fiecare zi de marți

  • cumpără semințe de caju la kilogram, nu la suta de grame (vei economisi astfel de până la 5 ori mai mult)

La cumpărături

Ouă din agricultură organică, Mega Image. Pâine cu semințe de in și maia, Demetra Organic Bakery. Muștar Food Fairy. Ceapă verde, pătrunjel, untură de mangaliță de la Legume Fericite. Miere de la niște prieteni foarte buni, cumpăr cantități mari pe care le depozitez. Legume de la piață. Ulei de măsline Kanakis. Sare și ierburi de la Solaris. Semințe de caju de la Bio Super Foods. Parmezan cu certificare D.O.P de la Degusteria Francesca

 
Mic dejun reteta.JPG
 
Lapte de caju.JPG
Oua ochiuri cu mustar si paine cu maia.JPG

 

 

Mia este ninja manager la Mark si cofondator Yoga City. Terenul ei de joaca sunt deadline-urile si brief-urile de zi cu zi. Intre strategie si solutii de marketing, nicio zi nu seamana cu alta. Uneori pe platoul de filmare, alteori in brainstorming-uri cu echipa de creatie, biroul Miei este oriunde exista conexiune buna la Internet. In timpul liber incearca sa schimbe orasul prin proiecte curajoase si sanatoase: de la idei de business noi la coordonarea unor start-up-uri si initiative locale.