sub 30Mia Munteanu

Project: cremă de morcovi

sub 30Mia Munteanu
Project: cremă de morcovi

Sunt îndrăgostită de creme. Îmi plac toate combinațiile indiferent de sezon și le introduc săptămânal în alimentație. Verile sunt pline de legume proaspete, iar iernile de rădăcinoase, așă că "eat local" este din nou secretul în jurul căruia aleg ingredientele pentru bucătăria mea.

Începe cu mersul la piață. Descoperi gustul legumelor adevărate și afli că nicio legumă nu seamănă cu alta. Mirosul, forma, aspectul, totul este diferit de la o tarabă la alta. Am învățat să privesc atent nu doar asupra produselor pe care le cumpăr, dar și asupra mediului de unde le cumpăr. Astfel că fiecare drum la piață este o reîntâlnire cu producătorii locali și de la ei aflu întodeauna ce urmează să mai aducă în următoarea perioadă și dacă este cazul să mai aștept până când scade prețul. Mă uit la gama lor de produse, le studiez mâinile și privirea și în timp am învățat să deosebesc un țăran onest față de un oportunist. O da, în piață ai să găsești mulți oportuniști care încearcă să te păcălească spunând că produsele provin din grădina lor când de fapt acestea fac parte din fluxul industrial obișnuit. 

O cremă bună? Legume adevărate, de sezon. Eat right. Choose right. 

Ingrediente

 • 4 morcovi
 • 1 țelină mică
 • 1 pătrunjel rădăcină
 • 1 ceapă
 • 1 cățel de usturoi
 • 1 litru de apă
 • sare de mare (în funcție de gust și de tipul sării din bucătăria ta, cât dorești, începe cu jumătate de linguriță)
 • piper verde, 4-5 bobițe
 • jumătate de linguriță de curry
 • ulei de floare soarelui, 2 linguri
 • ulei de măsline, 1 lingură
 • pătrunjel verde, o palmă

Mod de preparare

1. Călierea legumelor: le tai mărunt; încingi uleiul într-o cratiță mai înaltă și atunci când uleiul e pregătit, arunci legumele (morcov, țelină, pătrunjel rădăcină, ceapa și usturoiul) la călit; proces care durează 4-5 minute; amesteci din când în când și ai grijă să nu se ardă.

2. Fierberea legumelor: atunci când legumele sunt călite, torni apa; aștepți să fiarbă legumele.

3. Legume în blender: după ce au fiert legume, le pui într-un blender împreună cu apa în care au fiert. În timp ce ele sunt deja în blender, strecori ingredientele care dau gustul supei: cury, sare, piper verde boabe, lingura de ulei de măsline și o palmă de pătrunjel verde. În blender rămân 4-5 minute (în funcție de puterea blenderului din bucătăria ta și în funcție de cât de cremoasă vrei să iasă supa).

4. Echilibrarea gustului: înapoi pe foc, în cratița în care ai fiert legumele inițial și le lași până la primul clocot, adică 2-3 minute, timp în care amesteci. Te poți opri la pasul 3, pasul 4 nu este necesar, însă mie îmi place pasul 4 pentru că simt că acest pas "leagă" gusturile mai bine.

Good to know

 • aleg să tai legumele în cubulețe și nu rondele pentru a economisi timp în etapa de fierbere, dacă sunt mai mici ele vor fierbe mai ușor
 • nu folosesc niciodată legume din supermarketuri, diferența de gust între legumele de aici și cele din piață sau care provin din surse organice este incomporabilă
 • în cazul în care rezultatul tău este prea cremos pentru gustul tău, atunci mai fierbe niște apă și adaugă în blender împreună cu crema pe care o ai deja
 • usturoiul românesc este foarte greu de găsit, de aceea eu îl caut numai în piețe sau la furnizori certificați

La cumpărături

Legume din piața Obor. Piper din hala Obor, etaj 1, cumpărat la suta de grame. Usturoi bio de la Legume Fericite (este mic și greu de curățat, dar are gustul românesc pe care îl cunosc de la bunici). Curry de la Indian Food. Ulei de măsline extra virgin bio Kanakis de la Mediteranea Gourmet. Ulei de floare soarelui bio Denree din magazinul Pukka Food, Piața Amzei.

 
Supă crema de morcov_The Nature Project
 
Retete sanatoare simple_The Nature Project

 

 

 

 

 

Mia este ninja manager la Mark si cofondator Yoga City. Terenul ei de joaca sunt deadline-urile si brief-urile de zi cu zi. Intre strategie si solutii de marketing, nicio zi nu seamana cu alta. Uneori pe platoul de filmare, alteori in brainstorming-uri cu echipa de creatie, biroul Miei este oriunde exista conexiune buna la Internet. In timpul liber incearca sa schimbe orasul prin proiecte curajoase si sanatoase: de la idei de business noi la coordonarea unor start-up-uri si initiative locale.