sub 30, stylingMia Munteanu

Project: cuș cuș cu semințe

sub 30, stylingMia Munteanu
Project: cuș cuș cu semințe

Îmi plac lucrurile simple, mesele calde pe care le pot prepara în doar câteva minute și care au potențialul de a se transforma într-un început de prânz sau cină ideal. Un bol cu legume și semințe pe care îl poate prepara oricine, în orice sezon, alegând orice combinație de ingrediente, cuș cușul este o soluție rapidă.

Dar ce este cuș cușul? Probabil îl recunoști în salata tabbouleh pe care o găsești în restaurantele libaneze, sunt acele boabe mici pierdute printre frunzele de pătrunjel tăiat mărunt. Are un aspect asemănător orezului, însă de fapt este făcut din grâu. Îl găsim în Africa de Nord, aici există sute de rețete care au la bază acest ingredient. Și chiar dacă este prezent pe rafturile din magazine, e bine să știi că dacă poți să faci paste acasă, poți să faci și cuș cuș tot acasă.

Este jucăuș pentru că îl poți potrivi aproape în orice combinație. Cu fructe, legume, servit alături de un fel principal sau ca mic dejun împreună cu cereale și lapte de migdale, chiar se potrivește oricărei idei. Go wild.

Accesibil în două dimensiuni: bobițe mai mici și bobițe mai mari. Cele mici sunt sunt mai ușor de gătit și au un timp mai mic de preparare, iar cel cu bobițele mai mari este cunoscut ca "Israeli couscous" sau "pearl couscous" și are un timp mai mare de preparare.

Pentru că îmi propun să îți recomand rețete sub 30 de minute, evident am ales de această dată bobițele mai mici.

Ingrediente

 • cuș cuș bobițe mici

 • migdale

 • semințe de dovleac

 • nuci braziliene (opțional)

 • rucola

 • roșii sau suc de roșii (opțional)

 • sare

 • ulei de măsline

Mod de preparare

1. Cuș cușul: 1 cană de cuș cuș și o cană de apă fiartă merg împreună într-un bol de porțelan; acoperă bolul cu o farfurioară sau un capac, lasă-l la hidratat pentru 5-8 minute.

2. Semințele: în timpul în care cuș cușul stă liniștit la hidratat, tu te apuci de coacere semințelor, așa că într-o tigaie bine încinsă arunci semințele de dovleac, migdale și nucile braziliene (nucile braziliene sunt foarte mari și le poți mărunți cu un cuțit) împreună cu puțină sare. Le lași la copt pentru 2-3 minute. Le iei de pe foc și le pui într-un castron alături pentru că o să ai nevoie de ele imediat.

3. Echilibrarea gusturilor: în aceeași tigaie deja încinsă arunci cuș cușul hidratat împreună cu semințele și câteva felii de roșii sau sucul de roșii. Le tragi în tigaie cu puțin ulei de măsline și sare pentru 2-3 minute. Oprești focul. Le pui într-un castron. Arunci deasupra câteva frunze de rucola din grădină adevărată și gata.

Good to know

 • în sezonul rece folosesc suc de roșii pregătit în gospodărie certificată, acesta este așezat cu sare, mentă și busuioc, niciodată nu cumpăr suc de roșii din rețeaua de supermarketuri (din varii motive, iar unele sunt legate de cantitatea de tratamente asupra căreia sunt supuse culturile de roșiile, se află în top 15 cele mai afectate legume)
 • aleg frunze de rucola de la producători locali, frunza este groasă și gustoasă, rezistă la frigider aproape o săptămână
 • găsești o rețetă de cuș cuș la Nicolai To Go, Calea Dorobanților și în meniul celor de la Bistro Raw Vegan (take away sau comenzi online)

Lista de cumpărături

Cuș cuș bio de la Rapunzel. Semințe din magazinul online Bio Super Foods sau din Piața Obor, etaj 1. Suc de roșii și frunze rucola de la Legume Fericite, certificate bio. Ulei de măsline Zagora, Maroc (lansat la început de septembrie 2017, îl găsești doar în lanțul marilor retaileri).

 
Couscous reteta simpla sanatoasa_The Nature Project
 
Retete simple sanatoase Cus Cus_The Nature Project

 

 

Mia este ninja manager la Mark si cofondator Yoga City. Terenul ei de joaca sunt deadline-urile si brief-urile de zi cu zi. Intre strategie si solutii de marketing, nicio zi nu seamana cu alta. Uneori pe platoul de filmare, alteori in brainstorming-uri cu echipa de creatie, biroul Miei este oriunde exista conexiune buna la Internet. In timpul liber incearca sa schimbe orasul prin proiecte curajoase si sanatoase: de la idei de business noi la coordonarea unor start-up-uri si initiative locale.